Kattotyypit

Konesaumakatto

DSC_0531.JPG

Konesaumattu peltikatto on ohutlevyistä tehdyistä kattotyypeistä vaativin. Konesaumakaton kaikki läpiviennit saumataan katteeseen, ja jokainen sauma tehdään kaksinkertaisesti tiivistysainetta käyttäen.   

Konesaumattu peltikatto voidaan asentaa, kun katon kaltevuus on vähintään 1:10. Hormistojen, seinien ja vastaavien taustakaatojen kaltevuuden tulee 
olla vähintään 1:30

Konesaumakaton materiaalina voidaan käyttää metalliohutlevyjä, jotka on valmistettu sinkitystä ja maalipinnoitetusta teräksestä, kuparista, alumiinista, ruostumattomasta teräksestä ja titaanisinkistä. Suomessa yleisimmät materiaalit katteissa käytetyissä ohutlevyissä ovat sinkitty ja maalipinnoitettu teräs sekä kupari. 

Konesaumakaton asennus on aina ammattipeltisepän työtä. Asennustyön kokonaisvaltainen oppiminen vaatii vähintään viisi vuotta. 

 

Lukkosaumakatelukkosaumakate.JPG

Lukkosaumakatteessa metallilevyt kiinnitetään toisiinsa yksinkertaisella ja tiivistämättömällä pystysaumalla, joka lukittuu painamalla pontit toisiaan vasten. Piilokiinnitys alustaan tehdään katevalmistajan ohjeen mukaan.  

Lukkosaumakatteen materiaalina toimii rakenneteräs, jotta liitoksen lujuus 
voidaan varmistaa. Katteessa läpivientejä ei saumata yhtenäisesti katteeseen vaan ne kiinnitetään lapepelteihin porakärkiruuveilla. Näin tehdään myös pääty-, harja- ja reunalistoille. 

Lukkosaumakatteen vähimmäiskaltevuus on 1:6 eli 9,5 astetta.

 

 

Muotolevykate ja poimulevykate 

profiili.png

Muotokatelevyt ovat useampaan kuin yhteen suuntaan muotoiltuja, poikkileikkaukseltaan säännönmukaisia metallisia katelevyjä. Muotolevykatteet kiinnitetään kateruuveilla katteen läpi.   

Muotokatelevyjä ovat esimerkiksi tiilikuvioiset ja paanukuvioiset ohutlevyt. Yleinen suositeltava vähimmäiskaltevuus on muotolevykatteilla 1:4 eli 14 astetta. 

Poimulevy puolestaan on yhteen suuntaan poimutettu, poikkileikkaukseltaan säännönmukainen, metallinen katelevy. Levyjä kutsutaan myös 
muotonsa vuoksi profiililevyiksi tai aaltolevyiksi. Poimulevykatteilla suositeltu vähimmäiskaltevuus on 1:6 eli 9,5 astetta.