Konesaumakatto ekologinen ja taloudellinen ratkaisu

Turun kaupungintalo

Miksi valita konesaumakatto? Millainen on konesaumakaton elinkaari? Ja mikä ihme edes on konesaumakatto? Näihin kysymyksiin (ja moneen muuhun asiaan) löydät vastauksen tästä blogista!

Lähdetään liikkeelle siitä, että tutustutaan tämän blogin aiheeseen, eli mystiseen konesaumakattoon. Se on ohutlevyistä tehtävä kate, joka sananmukaisesti konesaumataan. Mistään kovin yksinkertaisesta prosessista ei ole kyse, sillä konesaumakatto on kaikista ohutlevyistä tehtävien katteiden tyypeistä vaativin, ja se vaatii vähintään viiden vuoden oppimisajan. Konesaumakatto on siis aina rautaisen (tai tässä tapauksessa teräksisen) ammattitaidon omaavan ammattipeltisepän työtä. 

Konesaumakaton materiaalina voidaan käyttää erilaisia metalliohutlevyjä, kuten sinkittyä ja maalipinnoitettua terästä, kuparia, alumiinia, ruostumatonta terästä tai titaanisinkkiä. Suomessa yleisimmin kattamismateriaalina käytetään joko sinkittyä ja maalipinnoitettua terästä tai kuparia.

Olemme tehneet konesaumakattoja muun muassa As Oy Rauhanlinnaan, As Oy Kellonsoittajankatuun, Suotorpankujan päiväkotiin sekä Turun kaupungintaloon.


Miksi valita konesaumakatto?

Ensimmäinen syy valita konesaumakatto on sen kestävyys: konesaumakaton käyttöikä on jopa 50–100 vuotta. Muihin kattotyyppeihin verrattuna moninkertainen käyttöikä tekee konesaumakatosta luonnollisesti myös pitkässä juoksussa selkeästi edullisimman vaihtoedon, joten myös taloudellisista syistä se on järkevin valinta. 

Konesaumakaton parhaita puolia tutkittaessa esiin on syytä nostaa myös sen vedenpitävyys. Konesaumakatossa peltirivit nimittäin saumataan kaksinkertaisesti kiinni toisiinsa saumausainetta käyttäen, eikä kattoon tehdä ainuttakaan reikää. 

Valitsemalla konesaumakaton tulee samalla toimineeksi myös kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Jo pelkkä konesaumakaton käyttöikä noudattaa vahvasti kiertotalouden periaatteita, mutta niin tekee moni muukin seikka. Ensinnäkin konesaumakatossa käytetyn teräksen valmistukseen käytetään 20 % kierrätysterästä, jonka lisäksi konesaumakattoon käytetty teräs on katon elinkaaren päättyessä 100 % kierrätettävää materiaalia. Lisää teräksen elinkaaresta voit lukea muun muassa SSAB:n verkkosivuilta.

 

Myös Pläkkipelti osallistuu kierrätystalkoisiin 

Jos konesaumakaton periaate ja materiaali nojaavat vahvasti kierrätykseen, tekee sitä myös Pläkkipelti. Me kierättämme muun muassa terästä, puutavaraa, pahvia, paperia sekä kaikki jalometallit. Kaikkiaan Pläkkipelti kierrättää peräti 99 % kaikesta käyttämästään materiaalista.

Syksyn aikana olemme myös siirtyneet öljyn käytöstä maalämpöön, ja talven aikana 1000m2 kokoisissa tuotantotiloissa käyttämämme valaistus tullaan vaihtamaa kokonaisuudessaan LED-valoihin. 

Korostamme ympäristöystävällisiä arvoja myös logistiikassamme. Suunnittelemme logistiikkamme niin, että pyrimme jatkuvasti vähentämään työmaan ja tuotantotilan välillä tapahtuvia kuljetuksia.

Valitse Pläkkipelti ja konesaumakatto, niin teet ekologisen ja kiertotaloutta mukailevan ratkaisun ja pidät lompakkosi tyytyväisenä!